"Wyjątkowość diety paleo polega na tym, że nikt właściwie jej nie wymyślił, ja też nie. Razem z wieloma innymi naukowcami, lekarzami i antropologami z całego świata - tylko odkryłem to, co już istniało: dietę, do której gatunek ludzki jest przystosowany genetycznie. To jest sposób odżywiania naszych przodków, którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem, pożywienie konsumowane przez wszystkie istoty ludzkie na planecie aż do 333 generacji lub do około 10 tys. lat wstecz." - pisze w przedmowie do książki "Dieta Paleo". Strać na wadze i żyj zdrowo dzięki diecie, do której zostaliśmy stworzeni" jej autor dr Loren Cordain.
"Dieta paleo pozwala wrócić do sposobu odżywiania się, do którego jesteśmy genetycznie przystosowani." Jej zasady są proste a sama dieta na tyle elastyczna, że możliwe są małe odstępstwa i własna kreatywność - nie jest to bowiem doraźna dieta odchudzająca a program na całe życie. Choć wkrótce po rozpoczęciu diety apetyt się zmniejsza, a metabolizm przyspiesza, co oznacza chudnięcie.
W tej diecie nie ma potrzeby liczenia kalorii, dr Cordain zaleca nawet: jedz aż poczujesz się syty. 55% spożywanych kalorii pochodzi tu z chudego mięsa, podrobów, ryb i owoców morza. Równowagę zapewniają świeże owoce i warzywa, orzechy i zdrowe oleje.
Zgodnie z tym stylem życia należy jeść:
• więcej białka zwierzęcego niż przewiduje przeciętna dieta (wszystkie chude mięsa, ryby i owoce morza)
• mniej węglowodanów niż w przeciętnej diecie i pochodzących z owoców i warzyw a nie zbóż
• dużo błonnika z ubogich w skrobię owoców i warzyw
• umiarkowana ilość tłuszczów i wyłącznie dobrych
• produkty o wysokiej zawartości potasu i niskiej sodu
• pokarmy o ładunku zasadowym
• produkty bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty
Zabronione są:
• zboża
• rośliny strączkowe
• nabiał
• produkty przetworzone
Dietę Epoki Kamienia (Sotne Age Diet), która została opracowana przez dr. Waltera L. Voegtlina i stanowi ekwiwalent diety paleolitycznej.
Dieta ta wymaga rezygnacji z artykułów stanowiących efekt produkcji przemysłowo-rolniczej, (szczególnie pokarmów wysokoprzetworzonych) i jest bogata w mięso, ryby, warzywa, owoce, korzonki, orzechy. Wyeliminowane są z niej produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, produkty mleczne, sól, cukier rafinowany i przetwarzane oleje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz