wtorek, 13 marca 2012

Klonowanie wymarłych zwierząt

Japońscy naukowcy poinformowali przed tygodniem, że z powodzeniem sklonowali byka wymarłej rasy bydła, tym samym prawdopodobnie otwierając również drogę do dystrybucji sklonowanej wołowiny.
Na początku roku naukowcy ogłosili, że posiadają zamrożone od 13 lat jądra byka o nazwie Yasufuku. Byk ten pochodzi z wymarłej rasy Hida-gyu – źródła niezwykle luksusowej wołowiny. Ponadto badacze ujawnili, że między rokiem 2007 i 2008 uzyskali cztery sklonowane cielęta.
„Jądra tego byka zostały zamrożone na dekadę bez specjalnych zabiegów mających na celu odpowiednie ich przechowywanie” – powiedzieli naukowcy z Kinki Gifu University. Jest to pewna nowość, ponieważ dotąd materiał przeznaczany do klonowania musiał być starannie przygotowywany.
Aktualnie japoński rząd testuje uzyskane z klonowania mięso pod kątem jego bezpieczeństwa. Wszystko wskazuje na to, że produkt ten zostanie dopuszczony do sprzedaży. Również Europa i Ameryka dają ostatnio zielone światło sprzedaży żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt.
Jednakże obecnie naukowcy skłonni są raczej do badań nad sklonowanymi zwierzętami niż wprowadzania ich na rynek. Zainteresowaniem cieszą się geny oraz struktury białkowe odpowiedzialne za cechy jakościowe wołowiny.

czytaj wiecej na:
http://www.e-biotechnologia.pl/informacje_naukowe/view/Researchers%20find%20new%20compound%20to%20fight%20strep%20throat%20infection/page/36/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz